Kedyw bez dotacji MKiDN / O┼Ťwiadczenie prezesa Fundacji

Fundacja KEDYW nie otrzyma┼éa dofinansowania w ramach programu pt. ÔÇťWspieranie opieki nad miejscami pami─Öci i trwa┼éymi upami─Ötnieniami┬áw krajuÔÇŁ Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Poni┼╝ej o┼Ťwiadczenie prezesa Fundacji KEDYW Marka Wr├│blewskiego w tej sprawie:

Stalowa Wola, dnia 24 maja 2018 r.

Drodzy Kombatanci AK, Darczyńcy, Przyjaciele!

Z przykro┼Ťci─ů┬áinformuj─Ö Pa┼ästwo, ┼╝e nie przyznano nam dofinansowania z Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego, na pierwszy etap remontu (wymiana dachu) siedziby naszego powstaj─ůcego Muzeum Kierownictwa Dywersji Armii Krajowej, kt├│ry mia┼é w pierwszej kolejno┼Ťci zabezpieczy─ç zagro┼╝ony dewastacj─ů lokal Kedywu, znajduj─ůcy si─Ö bezpo┼Ťrednio pod zniszczonym i przeciekaj─ůcym pokryciem dachu na strychu budynku.

Jestem bardzo rozczarowany i zasmucony, ┼╝e jedyny znany dzi┼Ť tego typu obiekt w Polsce zwi─ůzany z Kedywem Armii Krajowej, zostaje jakby kompletnie zignorowany przez instytucj─Ö, kt├│rej powinno zale┼╝e─ç na ratowaniu takich unikatowych miejsc pami─Öci zwi─ůzanych z Armi─ů Krajow─ů.

Wydawa┼éoby si─Ö, ┼╝e jedyny lokal elitarnego pionu dywersyjnego AK stanowi wa┼╝n─ů ÔÇťpere┼ék─ÖÔÇŁ w historii niepodleg┼éo┼Ťci Polski, i ┼╝e uda si─Ö bez wi─Ökszych przeszk├│d pozyska─ç dofinansowanie na jego ratowanie i zabezpieczenie go przed kompletn─ů dewastacj─ů, jaka mu zagra┼╝a. Tymczasem okazuje si─Ö, ┼╝e tak nie jest, a instytucja odpowiedzialna za pomoc w jego ratowaniu kompletnie zani┼╝a jego warto┼Ť─ç historyczn─ů poprzez swoj─ů decyzj─Ö. Merytoryczna ocena naszego projektu (ilo┼Ť─ç otrzymanych punkt├│w) przez komisj─Ö MKiDN, nie pozostawia z┼éudze┼ä, ┼╝e jej eksperci kompletnie nie maj─ů ┼╝adnej historycznej wiedzy o wa┼╝no┼Ťci tego typu obiektu dla historii Polski.

┼Ümiem powiedzie─ç, ┼╝e komisja MKiDN oceniaj─ůca wnioski posiada bardzo ograniczon─ů wiedz─Ö o AK lub po prostu celowo dewaluuje jej histori─Ö, gdy┼╝ do programu pt. ÔÇťWspieranie opieki nad miejscami pami─Öci i trwa┼éymi upami─Ötnieniami┬áw krajuÔÇŁ MKiDN, startowa┼éo opr├│cz naszej Fundacji, siedem podmiot├│w ubiegaj─ůcych si─Ö o dofinansowanie miejsc pami─Öci zwi─ůzanych z Armi─ů Krajow─ů. ┼╗aden z tych projekt├│w nie otrzyma┼é dofinansowania.

To co jest w tej sprawie najbardziej bulwersuj─ůce to to, ┼╝e w ostatnim czasie s┼éyszymy o wielkich dotacjach dla kontrowersyjnych projekt├│w, a wa┼╝ny obiekt zwi─ůzany z Kedywem AK, jest tak nisko oceniany merytorycznie.

Zdawa┼éoby si─Ö, ┼╝e je┼Ťli jest 100 milion├│w z┼é. na dotacj─Ö cmentarza ┼╝ydowskiego w Warszawie, czy kilkadziesi─ůt milion├│w na p┼éywaj─ůcy jacht reklamuj─ůcy Polsk─Ö w roku setnej rocznicy niepodleg┼éo┼Ťci, to 200 tys. z┼é. na wsparcie zagro┼╝onego zniszczeniem jedynego w swoim rodzaju obiektu zwi─ůzanego z Armi─ů Krajow─ů, nie b─Ödzie problemem, tym bardziej, ┼╝e jest on miejscem pami─Öci narodowej od kilku dekad i nigdy dot─ůd nie by┼é wsparty finansowo.

Mo┼╝na by dalej docieka─ç dlaczego tak si─Ö dzieje, nie zamierzam teraz tego robi─ç. Zdumiewaj─ůcy jest fakt, ┼╝e dla spraw AK, w ramach tego programu, nie by┼éo groszowych sum na pomoc, to po prostu skandal!

My jednak poddawa─ç si─Ö nie zamierzamy! W nast─Öpnych dniach podejmiemy kolejne inicjatywy zwi─ůzane z dofinansowaniem naszego projektu, bo sytuacja sta┼éa si─Ö drastyczna, gdy┼╝ pokrycie dachu Kedywu w tym roku drastycznie si─Ö pogorszy┼éo i grozi mu kompletna dewastacja, a do tego dopu┼Ťci─ç nie mo┼╝emy. O dalszych naszych krokach w ratowaniu naszej historycznej siedziby AK b─Ödziemy Pa┼ästwo wkr├│tce informowa─ç.

Na koniec chcia┼ébym zach─Öci─ç wszystkich Pa┼ästwa, do zabrania g┼éosu w naszej sprawie. Nie mo┼╝emy przemilcze─ç tej decyzji. Prosimy o wyra┼╝enie swojego wsparcia dla nas i zg┼éoszenie swojego sprzeciwu decyzji w sprawie nie udzielenia nam dofinansowania przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Pa┼ästwa g┼éos b─Ödzie wa┼╝nym ┼Ťwiadectwem w obronie spraw zwi─ůzanych z Armi─ů Krajow─ů. Zach─Öcamy zatem do wysy┼éania list├│w do Pana prof. Piotra Gli┼äskiego, Ministra Kultury na adres poni┼╝ej:

Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego
Prof. dr hab. Piotr Gliński
ul Krakowskie Przedmie┼Ťcie 15/17
00-071 Warszawa

Prosz─Ö r├│wnie┼╝ o dalsze wsparcie naszej dzia┼éalno┼Ťci, bo wygl─ůda na to, ┼╝e nasza batalia o histori─Ö Kedywu Armii Krajowej w Stalowej Woli dopiero si─Ö rozpoczyna.

prezes Fundacji KEDYW
Marek Wr├│blewski

Pierwsze w Polsce Muzeum Kedywu – elitarnego pionu dywersyjnego Armii Krajowej powstaje w czynie spo┼éecznym z inicjatywy Fundacji KEDYW. Nasza dzia┼éalno┼Ť─ç opiera si─Ö na wolontariacie i darowiznach ludzi dobrej woli. Bez twojego wsparcia nie osi─ůgniemy celu! WESPRZYJ NAS!┬á

Konto bankowe: SANBank Nadsański Bank Spółdzielczy