Uczestnicy wyjazdu przy pomniku pod Janikami (fot. Piotr Niemiec)
4 marca 2017 roku 艢wiatowy Zwi膮zek 呕o艂nierzy Armii Krajowej Ko艂o Obwodu Nisko – Stalowa Wola uczci艂 pami臋膰 Bohater贸w Partyzanckiego Oddzia艂u „Ojca Jana”, organizuj膮c wyjazd do Lipy oddalonej ok. 16 km. na p贸艂noc od Stalowej Woli pod pomnik upami臋tniaj膮cy „Akcj臋 pod Lip膮”, kt贸r膮 mia艂a miejsce 3 maja 1944 roku.
Celem akcji oddzialu „Ojca Jana” by艂o zniszczenie Tartaku i Nasycalni drewna. Pod Lip膮 partyzanci oddzia艂u „Ojca Jana” dowodzonego w贸wczas przez Boles艂awa Usowa ps. „Konar” zostali zaskoczeni du偶膮 ilo艣ci膮 偶o艂nierzy Niemieckich, co uniemo偶liwi艂o w pe艂ni wykonanie akcji. W walce tego dnia z Niemcami zosta艂o rannych 8 partyzant贸w.
Nast臋pnie uczestnicy wyjazdu przejechali聽do pobliskich Janik, gdzie zosta艂y z艂o偶one kwiaty na pomniku pod Janikami. Pomnik pod Janikami upami臋tnia miejsce, w kt贸rym partyzancki oddzia艂 „Ojca Jana” stoczy艂 pierwsz膮 bitw臋 z pierwsz膮 grup膮 wojsk Niemieckich udaj膮cych si臋 do Las贸w Janowskich na akcj臋 „Sturmwind I”, kt贸ra jak si臋 p贸藕niej okaza艂o, by艂a najwi臋ksz膮 akcj膮 Niemc贸w skierowan膮 przeciw partyzantom, co w efekcie sko艅czy艂o si臋 najwi臋ksz膮 bitw膮 partyzant贸w z Niemcami, w walce na tzw. Porytowym Wzg贸rzu.
W uroczysto艣ciach upami臋tniaj膮cych miejsca walki oddzia艂u „Ojca Jana” brali udzia艂 cz艂onkowie 艢Z呕AK oraz sympatycy, a w艣r贸d nich synowie partyzant贸w ww. Zbigniew Markut oraz Tadeusz Puchalski, kombatanci oraz stalowowolskie stowarzyszenia patriotyczne oraz prezes Fundacji KEDYW. W艣r贸d zaproszonych go艣ci by艂 r贸wnie偶 stalowowolski historyk i regionalista Dionizy Garbacz. Wart臋 przy pomnikach pe艂nili harcerze z 54 Stalowowolskiej Dru偶yny Harcerskiej ZHP im. Bronis艂awa Kochana.
Po z艂o偶eniu kwiat贸w fundator pomnik贸w i obecny prezes 艢Z呕AK Ko艂o Obwodu Nisko – Stalowa Wola Pan Zbigniew Markut zaprosi艂 obecnych go艣ci na wsp贸lne ognisko i pocz臋stunek. Mimo deszczowej pogody atmosfera i nastroje uczestnik贸w by艂y bardzo gor膮ce, a wszystko za spraw膮 艣piewanych wsp贸lnie pie艣ni patriotycznych i partyzanckich oraz wy艣mienitej wojskowej groch贸wki i grillowanej kie艂baski.
MW – Fundacja KEDYW